Wybe Jelles van der Meer sr.

Timmerman, architect, musicus en dichter

Architect bij profession, musician by nature, booklover by pleasure, writer by hobby.

De subtitel van een interview met Wybe. Hij was graag muzikant geworden naast zijn werk als architect maar een beginnende doofheid had als gevolg dat hij de viool moest neerleggen. Het instrument waarop hij graag speelde sinds hij als jonge jongen les had gehad van de dorpspastoor in Friesland. Daarnaast las hij veel en in verschillende talen Frans, Duits, Engels, Nederlands en Fries. Zowel zijn geschreven als gecomponeerde werk werd uitgegeven in Nederland en de VS.

Wybe van der Meer Sr. was van beroep architect (BNA en A.I.A). In de VS ontwierp hij veel gebouwen voor de Katholieke kerk in Rockford en omgeving, scholen, kloosters en kerken, maar ook woonhuizen en winkelpanden. Op de kaart onderaan de bladzijde kunt u ze terugvinden. Daarnaast schreef hij muziekstukken en gedichten (Fries, Engels en Nederlands). Hij had twee dochters (9/7/1921 / F / VAN DER, MEER JULIA CLEMENTIN / VAN DER, 7/3/1923 / F / VAN DER, MEER JOHANNA) en een zoon (Wybe Jelles van der Meer 12 Feb 1928 - 27 Jan 1995 Kerville, Texas).

Wybe van der Meer en gezin

Wybe, Engelina en de kinderen

Johanna en Wybe jr. vakantie?

Hij vertrok in 1906 vanuit Woudsend naar de Verenigde Staten. In november 1906 voer hij met de Statendam vanuit Rotterdam naar New York. Volgens de passagierslijst, waar hij als dertiende op staat, was hij ongetrouwd en was beroepsmatig als timmerman werkzaam. In de VS ging hij naar een vriend, H. Jollema, Grand Avenue 813 Grand Rapids Michigan. Hij woonde vanaf 1907 in Grand Rapids.

Op de notaris akte van december 1908, boedelscheiding na het overlijden van zijn vader,  woont hij in Grand Rapids, Michigan, maar is op dat moment in Woudsend. Wanneer hij weer teruggegaan is naar de V.S. is niet duidelijk. 

Op 16 maart 1911 staat hij in ieder geval als William W.J. van der Meer op de passagierslijst van de Saint Louis vanuit Southampton. Woonplaats is dan volgens de passagierslijst nog steeeds Grand Rapids maar hij gaat naar Chicago. Leeftijd is dan 27 jaar en 8 maanden. In Chicago volgt hij een opleiding tot architect aan de Chicago Technical College en na het afronden van de studie geeft hij les (waarin??? net als zijn broer Lambertus) in de jaren tot WO 1
"As part of his instruction in the Netherlands, Van der Meer would have been educated in the architecture of the Gothic builders. His training in the Gothic was not simply confined to the classroom however; it would have included firsthand knowledge of the great Gothic churches through actual, personal experience." bovenstaand citaat uit het National Register of Historic Places suggereerd dat hij voor zijn vertrek naar de VS al een opleiding tot architect gedaan heeft in Nederland (BNA). In de beginjaren in de VS werkt hij echter (of geeft in ieder geval als beroep op) als timmerman. Uit het interview (zie hieronder) blijkt dat hij in zijn jonge jaren gestudeert heeft in Nederland, Frankrijk en Duitsland.

 Op 1 september 1914 staat hij weer op een passagierslijst nu van de Rijndam nog steeds ongetrouwd (hij was al 31). En de woonplaats is dan Chicago. Z'n naam staat een beetje krom op de passagierslijst n.l. Wyve Julius van der Meer. Geeft als adres in Nederland Transvaalstraat 32I Amsterdam op,  daar zou z'n moeder wonen, waarschijnlijk bij zijn broer Lambertus. Lambertus was docent aardrijkskunde in Amsterdam en later conrector in Hilversum. Wybe geeft dan als beroep architect op.

Op 6 oktober 1915 krijgt hij het Amerikaans staatsburgerschap en voor de reis in 1920, naar zijn bruiloft in Amersfoort,  moet hij nog een paspoort aanvragen. In 1919 verhuist hij naar Aurora, Illinois en werd hij lid van de Illinois Society of Architects. 

Mobirise
Wybe van der Meer, start in Rockford

18 september 1919. W. J. van der Meer, die de afgelopen twee jaar al gewerkt heeft als architect in Rockford, heeft zijn nieuwe kantoor geopend op 209 Rockford Trust. Hij is al langere tijd een opgeleid architect BNA en heeft meegewerkt aan meerdere grote projecten in Rockford en Chicago. Gedurende de eerste wereldoorlog was hij verbonden aan de bouwafdeling van het (Amerikaanse) leger. Hij was de bouwmeester / opzichter (constructing superintendent) van de munitiefabriek in Richmond, Virginia. Hij begint zijn eigen kantoor in Rockford met een goede lijst klanten.

Van der Meer arrived in this country in his youth, settled in Aurora in 1919. After launching his career in Aurora, Mr. van der Meer designed schools and other public buildings in various cities in Illinois, among them the Marmion and Madonna High Schools in St. Charles, St. Vincent's Orphanage in Freeport, St. Joseph's Hospital in Aurora, Sacred Heart Seminary in Geneva, and in Rockford, the Muldoon and St. Thomas High Schools.

Van der Meer arriveerde in zijn jeugd in dit land, vestigde zich in 1919 in Aurora. Nadat hij zijn carrière in Aurora had gestart, ontwierp Van der Meer scholen en andere openbare gebouwen in verschillende steden in Illinois, waaronder de Marmion en Madonna High Schools in St. Charles, St. Vincent's weeshuis in Freeport, St. Joseph's Hospital in Aurora, Sacred Heart Seminary in Genève, en in Rockford, de Muldoon en St. Thomas High Schools.

Mobirise

Op 12 maart 1920 staat hij op de  passagierslijst van de SS Mauretanius vanuit Southampton, samen met zijn vrouw Engelina Maria Verhaaff, zus van zijn schoonzus. De eerste en tweede vrouw van Frans van der Meer waren zussen van Engelina. Hij is dan in Nederland geweest om te trouwen op 17 februari 1920 in Amersfoort. Engelina is de dochter van een oude werkgever van Wybe en ze kennen elkaar al van kleinsaf. Ze gaan dan in Rockford wonen. Schoonvader is Hendrik Clemens Johannes Marie VERHAAFF, timmerman, geboren op 26-06-1861 te Leiden, zoon van Jacobus Adrianus Johannes VERHAAFF  en Maria LENSINK . Gehuwd op 22-jarige leeftijd op 05-06-1884 te Assen met Petronella Catharina HOEFSLOOT

23 maart 1923. W. J. van der Meer verhuist zijn kantoor van 214-15 in de Mead Building in Rockford naar een hoekkantoor in hetzelfde gebouw en en op dezelfde verdieping. Hij heeft hier een betere en grotere kantoorruimte.  Hij is op dit moment bezig met een schoolgebouw in Savannah, Illinois en ontwerpen van verschillende gebouwen in en rondom Rockford, Illinois

Wybe van der Meer, Mead building, Rockford
Interview, 1925 met Wybe van der Meer
Wybe van der Meer, Composer, Rockford, Illinois

W.J. van der Meer componeert een lied.

Een nieuw lied, Joung Sang (Avond lied) gecomponeerd door Wybe J. van der Meer, architect, is zojuist uitgegeven door de Amsterdamse uitgevers, G. Alsbach & Co. Mr. van der Meer schreef zowel de tekst als de muziek voor dit stuk. De tekst is in het Nederlands, Fries en het engels. Hij heeft ook verschillenden andere stukken gecompneerd en uitgegeven. Een collectie van zijn verzen, de Swalker, (The Wanderer) is uitgegeven in drie talen.

Mobirise

In 1927 laten ze een huis bouwen naar eigen ontwerp 1619 Westchester Drive in Rockford. Hier wonen ze tot 1930, dan verhuizen ze naar 1704 National Avenue in Rockford. Hier woonde tot 1930 bisschop Edward F. Hoban.

Wybe exposeert met vier ander locale architecten met tekeningen en foto's van hun werk. Met een officiele opening door de voorzitter Frank A. Carpenter en musicale omlijsting op viool en piano. 

Wybe van der Meer, Architect, Rockford
Passagierslijst SS Volendam

Gedurende zijn carrière onderhield Wybe een nauwe en vriendschappelijk band met de bisschop dat leverde hem veel werk en een boek op. (Van der Meer, Wybe Jelles. Catholic Churches and Institutions. Rockford, IL: Diocese of Rockford, 1931) In 1934 gaven ze het huis terug aan het bisdom en in hetzelfde jaar verlaten ze Rockford na het faillissement van het architectenbureau van Wybe.  Ze reizen in dat jaar (08-09-1934) met de SS Volendam van de Holland America Lijn van New York naar Rotterdam. (zie passagierslijst hierboven) Als adres geven ze Hollandselaan 4 in Hilversum op. Daar woont Lambertus van der Meer. Op de passagierslijst staan 3 volwassen en 2 kinderen met de Amerikaanse nationaliteit. De kinderen staan niet apart vermeldt op de lijst. De reist kost hem $454,- totaal. Hij was het jaar ervoor failliet gegaan. Waarom hij toen naar Nederland ging is niet duidelijk. Kennelijk wonen ze vanaf september 1934 tot 22 juni 1935 in Nederland

Op 2 juli 1935 komt het hele gezin, Wybe, Engelien en de drie kinderen aan in New York na een reis met de Black-Hawk die in Rotterdam begon op 22 juni van dat jaar. 

Mobirise
In 1948 woont zijn weduwe op 70 South May Street, Aurora, Illinois, Verenigde Staten samen met Wybe Jelles junior. In dat jaar reizen ze naar Nederland voor de begrafenis van Wybe senior in Sint Nicolaasga. Na zijn overlijden is zijn lichaam per schip teruggebracht van de VS naar Nederland, via Rotterdam naar Sint Nicolaasga.
Als architect heeft hij een lange lijst van gebouwen achter zijn naam staan, zie de lijst van zijn gebouwen daarnaast komen in ieder geval drie van zijn gebouwen op de lijst van National Register of Historic Places voor, St. Thomas High School, Shell R. Smit Building en St. Charles Hospital

Zijn vrouw, Engelien Verhaaff, geboren op 17-09-1891 overleed in november 1972 in Albuquerque, Bernalillo County, New Mexico, waar ze kennelijk vanaf 1965 woonde in de buurt van Wybe Jelles Junior.

Ze ligt begraven op Sunset Memorial Park, Bernalillo County, New Mexico --> Van Der Meer, Engelien M., b. 1891, d. 1972, Sec. 5 #3 (bron : http://www.interment.net/data/us/nm/bernalillo/sunsetmem/sunset_uv.htm).

Johanna, Wybe,  en Julia van der Meer

Grafsteen Wybe-Jelles Jr. van der Meer

Wybe van der Meer Sr.

Wybe van der Meer Jr.

Ook Wybe Jelles Jr. was architect en voornamelijk van energiezuinige gebouwen. ZIjn vader had daar al mee geexperimenteerd door de platte daken van twee gebouwen met stromend water te koelen. Dit scheelde twee graden in het gebouw.

ENGELIEN VANDERMEER was born 17 September 1891, received Social Security number 585-38-8295 (indicating New Mexico) and, Death Master File says, died November 1972.

VAN-DER-MEER, WYBE J. was born 12 February 1928, received Social Security number 347-20-3848 (indicating Illinois) and, Death Master File says, died 28 January 1995 349682 Check the source file (free) and then check Archives for WYBE VAN-DER-MEER.

VANDERMEER, WYBE J who was 24 (born ABT 1963) married 4 OCT 1987 in BEXAR COUNTY, TEXAS, U.S.A. a bride named VALERIE ROBERTSON who was 28 (born ABT 1959). 349683 Check the source file (free) and then check Archives for WYBE VANDERMEER.

VANDERMEER, ZACHARY T who was 27 (born ABT 1980) married 6 OCT 2007 in TRAVIS COUNTY, TEXAS, U.S.A. a bride named RACHEL J WALKER who was 23 (born ABT 1984). 349684 Check the source file (free) and then check Archives for ZACHARY VANDERMEER

© Copyright 2019 Erik Jansen - All Rights Reserved

Made with ‌

WYSIWYG HTML Editor